Πρώτος Μεταξύ Ίσων

Σχόλια, Φλυαρίες…Εκ Βαθέων!

Εθνικότητα των Αρχαίων Μακεδόνων Μέρος Α

 

Σε συνέχεια μιας συζήτησης που είχα με δύο φίλους παραθέτω κάποιες πληροφορίες και σκέψεις για την πολυσυζητημένη εθνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων.

Για να το απλοποιήσω για όσους/ες δεν έχουν υπόψιν τους τις θεωρίες σχετικά με την εθνικότητα τους, οι βασικές θεωρίες είναι οι εξής:

1) Η Ιλλυρική/Θρακική Θεωρία (ITT): Οι Αρχαίοι Μακεδόνες ήταν μια ανάμεικτη Θρακο/Ιλλυρική φυλή και κατα συνέπεια η γλώσσα τους ήταν ένα μείγμα των δύο γλωσσών.

2) Η Θεωρία της ξεχωριστής εθνότητας (SRT): Οι Αρχαίοι Μακεδόνες ήταν μια ξεχωριστή φυλή απο όλους τους γείτονες τους και μιλούσαν μια ξεχωριστή γλώσσα, την Μακεδονική.

3) Η Δωρική θεωρία (DT): Οι Αρχαίοι Μακεδόνες ήταν ένα Ελληνικό φύλο, και πιο συγκεκριμένα, Δωρική Φυλή. Μιλούσαν μια Δωρική διάλεκτο, με στοιχεία απο την Ιλλυρική και Θρακική γλώσσα.

4) Η Θεωρία των Βορειοδυτικών Ελλήνων (NWT): Οι Αρχαίοι Μακεδόνες ήταν μια Βορειοδυτική Ελληνική φυλή. Είχαν ένα σημαντικά κατώτερο πολιτισμό σε σχέση με τις Ελληνικές πόλεις-κράτη και μιλούσαν μια Βορειοδυτική διάλεκτο. 

5) Η Σλαβική θεωρία (ST): Οι Αρχαίοι Μακεδόνες ήταν μια σλαβική φυλή και μιλούσαν μια πρωτο-σλαβική διάλεκτο.

6) Η Φρυγική Θεωρία (FT): Οι Αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Φρύγες, απομεινάρια των παλαιότερων Φρύγων κατοίκων της περιοχής και μιλούσαν Φρυγικά.Απο εξετάσουμε τώρα αυτές τις 6 θεωρίες πιο αναλυτικά και ας δούμε μαζί τους Μύθους και την πραγματικότητα.

ITT: Οι αρχαίες ιστορικές πηγές πάντα ξεχώριζαν τους αρχαίους Μακεδόνες Απο τους Ιλλυριούς ΚΑΙ απο τους Θράκες. Δεν υπάρχει κάποια πηγή που να κατατάσσει τους Αρχαίους Μακεδόνες είτε σαν Ιλλυρίους, είτε σαν Θράκες. Απο αρχαιοτατους χρόνους, ο Μακεδόνες φέρονται να είναι σε διαρκείς πολέμους με Ιλλυρικές φυλές και λιγότερο με Θρακικές. Η Ιλλυρική γλώσσα ήταν ακατανόητη στους Μακεδόνες και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι του Μακεδόνα βασιλιά Περσέα που χρειάστηκε ένα μεταφραστή για να μπορέσει να επικοινωνήσει με τους Ιλλυριούς. Είναι πιθανόν όμως η Μακεδονική γλώσσα/διάλεκτος να περιείχε στοιχεία απο τις δύο παραπάνω γλώσσες, όπως η Ελληνική γλώσσα σήμερα έχει στοιχεία απο την τουρκική. Η θεωρία υποστηρίζεται απο ελάχιστους μοντέρνους ιστορικούς.

SRT: Η θεωρία αυτή είναι μια απο τις δύο επικρατούσες. Σύμφωνα με αυτήν, οι αρχαίοι Μακεδόνες αποτελούσαν μια ξεχωριστή εθνότητα, εννοείται μη Ελληνική, είχαν τους δικούς τους θεούς και μιλούσαν την δική τους ξεχωριστή γλώσσα, η οποία είχε κάποια στοιχεία απο τις γειτονικές γλώσσες, κυριότερα την Ελληνική. Οι Έλληνες τους θεωρούσαν βάρβαρους (ξένους) αλλά οι Μακεδόνες βασιλιάδες πέτυχαν σταδιακά να εξελληνίσουν τον λαό τους. Την εποχή του Μέγα Αλέξανδρου είχαν πλήρως εξελληνιστεί. Η θεωρία υποστηρίζεται απο ένα μεγάλο αριθμό μοντέρνων Ιστορικών με επικεφαλής τους Eugene Borza, Peter Green, A. B. Bossworth και άλλους, βασιζόμενοι στην ερμηνεία των σωζόμενων αρχαίων ιστορικών κειμένων όπως του Αρριανού, Ηροδότου, Θουκυδίδη, Πλουταρχου, Κούρτιου Ρούφου, κτλπ. Κύριο Μειονέκτημα η έλλειψη αρχαιολογικών ανακαλύψεων που να στηρίζει τους ισχυρισμού τους. Κλασικό παράδειγμα ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα κανένα αποδεικτικό στοιχείο ξεχωριστής Μακεδονικής γλώσσας. 

ST: Η θεωρία αυτή είναι και η λιγότερη πιθανή ως άκρως απίθανη. Υποστηρίζεται μόνο απο σλάβους εθνικιστές, κυρίως οπαδούς του πανσλαβισμού, και δεν έχει καμία υποστήριξη απο σύγχρονους ιστορικούς καθώς είναι γνωστό οι Σλάβοι ήρθαν στα Βαλκάνια τον 6ο αιώνα μ.Χ και όχι πρωτύτερα.

FT: Η θεωρία αυτή βασίζεται στον ισχυρισμό ότι στην περιοχή της Μακεδονίας ζούσαν παλιότερα οι λεγόμενοι Φρύγες ή Βρύγες, οι οποίοι μετανάστευσαν στην Μικρά Ασία. Οι στυλοβάτες της Θεωρίας προβάλουν την συγγένεια της Φρυγικής γλώσσας με την Ελληνική για να δικαιολογήσουν τα Ελληνικά τοπωνύμια, ονόματα και λέξεις. Η θεωρία δεν βρίσκει υποστήριξη ούτε στις αρχαιολογικές ανακαλύψεις, ούτε και σε ιστορικές πηγές.

DT: Η θεωρία αυτή βασίζεται στον ισχυρισμό ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν ένα απο τα δωρικά φύλα. Υποστηρίζεται απο συγκεκριμένες γραπτές, και όχι μόνο, μαρτυρίες όπως του Ηρόδοτου, Αισχύλου κα. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα σωζώμενα αρχαία μακεδονικά ονόματα έχουν πλήρη ετυμολογία στην Ελληνική γλώσσα. Οι υποστηρικτές της θεωρίας προβάλλουν την ύπαρξη Μακεδονικής Δωρικής διαλέκτου και σε συνάρτηση με την απομόνωση των αρχαίων Μακεδόνων ήταν και σχετικά δύσκολη στους υπόλοιπους Έλληνες. Οι Μακεδόνες πίστευαν στους ίδιους θεούς με τους υπόλοιπους Έλληνες, το Μακεδονικό ημερολόγιο είχε ανάμεσα σε άλλους Ελληνικούς μήνες ΚΑΙ τον Απελλαίο που ήταν ο Ιερότερος μήνας των Δωρικών φυλών. Κύριος εκφραστής της, ο Γερμανός ιστορικός Ulrich Wilcken.

NWT: Η θεωρία αυτή είναι ίδια με την Δωρική Θεωρία, αφού και οι δύο φτάνουν στο ίδιο συμπέρασμα που έχει να κάνει με Ελληνικό φύλο, με την διαφορά ότι οι υποστηρικτές θεωρούν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν μια Βορειοδυτική Ελληνική φυλή, έχοντας πιο πολλά στοιχεία απο τους Αιολείς παρά απο τους Δωριείς. Παρομοίως η γλώσσα των Αρχαίων Μακεδόνων είναι μια Βορειοδυτική διάλεκτος με στοιχεία επίσης απο Ιλλυρικά/Θρακικά. Στην ουσία θα μπορούσαμε και να τις παραθέσουμε ακόμα και σε μια κοινή θεωρία. Υποστηρικτές της είναι ένα μεγάλο μέρος των σύγχρονων ιστορικών με μεγαλύτερα ονόματα τους N.G.L. Hammond, Robin Lane Fox, Malcolm Errington, κα. Η θεωρία αυτή όπως και η προηγούμενη ενισχύεται απο τις αρχαιολογικές μαρτυρίες. Κυριότερη απόδειξη, ο Καταδεσμός της Πέλλας.  

Σημείωση: Πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του Μακεδονικού Βασιλικού οίκου και των λοιπών Μακεδόνων. Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε αμφιβολία για την Ελληνικότητα των Μακεδόνων βασιλιάδων που είχαν έρθει απο το Άργος της Πελοποννήσου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο Ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος Έλληνας?.

Advertisements

Σεπτεμβρίου 15, 2006 - Posted by | Ιστορία

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: